България вече не е от групата на най-високо развитите държави в света. Това показва класация на Индекса на човешкото развитие на ООН, публикувана в четвъртък. 

Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия. 

Така България стана единствената в Европейския съюз, която не се намира в групата на най-високо развитите държави в света.

Индексът на човешкото развитие на ООН се проследява от 1990 г. Чрез него се измерват и характеристики на благосъстоянието, освен икономическия растеж, вземат се предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Тазгодишната класация представя ситуацията през 2021 г. България заема 68 място в света и става втора в групата на "високо развити държави", която е водена от Албания. 

България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна - 77, Северна Македония - 78, Китай - 79, Бразилия - 89. 

Продължителността на живота в България е 71,8 години, а средният личен доход - 23 071 долара годишно. 

На другия полюс е Швейцария. Тя заема първото място в Индекса на човешкото развитие. Продължителността на живота е 84 години, а средният доход - 66 хил. долара.

Държавите около България имат много по-висок годишен доход на глава от население. 

Румъния например вече е с 15 места напред и заема 53-то място в подреждането със 74,2 г. средна продължителност на живота и личен доход 30 027 долара годишно. Румъния е последна по развитие сред държавите от ЕС, изпреварена от Словакия - 45 и Унгария - 46.