Правителството прие промени в две наредби, въвеждащи стандартно зарядно устройство в България. Измененията произтичат основно от Директива на ЕС, с която се въвеждат дългоочакваните изисквания за стандартно зарядно устройство.

Промените се отнасят до всички мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, ръчни конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи, лаптопи и др.

Снимка: iStock

Целта на Европейския съюз е да превърне зарядното USB тип-C в единния стандарт за зареждане на устройствата. Въвеждат се и нови задължения за производители, вносители и дистрибутори, които ще трябва да указват чрез специална пиктограма дали с новите устройства се продава зарядно устройство или не.

Промените трябва да повишат удобството на потребителите, както и да бъдат намелени отпадъците от електрическо и електронно оборудване в контекста на ефективното използване на ресурсите и преминаване към чиста кръгова икономика.

Според Европейския парламент новите изисквания ще сложат край и на т.нар. технологична „зависимост“, при която потребителите стават зависими от конкретен производител. От 33 различни зарядни устройства само за мобилни телефони преди 8 години, когато Парламентът одобри българската идея на Гергана и Соломон Паси за единно зарядно за мобилни телефони, днес имаме не повече от 3.

Важно уточнение е, че регламентът няма да обхваща безжичното зареждане, което набира все по-голяма популярност сред новите модели мобилни телефони.