Всички области у нас вече се намират в „червената“ зона по разпространение на COVID-19 – с над 120 заразени на 100 хил. население. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерски съвет. 

„България се намира 14-о място по заболеваемост от 30 страни в Европа и на седмо по смъртност с показател 9, 86. Това значи, че България успява да задържи заболеваемостта и смъртността около средната за Европа – системата се справя“, посочи доц. Кунчев. 

Средната заболеваемост в страната е достигнала 518 души на 100 хил. население. Подобна е ситуацията и в Европа. Има една единствена страна на Стария континент, която се намира в „оранжева зона“ по разпространение на COVID-19 – Финландия. „Пандемията продължава да засяга континента в изключително висока степен – почти всеки ден се поставят рекорди по заболеваемост“, допълни Кунчев. 

Статистиката нарежда страната ни до Испания и Франция по заболеваемост. Ако достигнем заболеваемост над 600 на 100 хил. души ще се изградят болници само за лечение на COVID-19, както и т.нар. „чисти болници“, в които ще влизат само пациенти други заболявания.

По думите му за втора поредна седмица тестовете за 7 дни са над 1000 на 100 хил. души население, което означава, че показателите са надеждни. Той допълни, че през тази седмица няма ръст на положителните тестове, което е добра новина. 

„Нито хидроксихлорохина, нито ремдесивира са специфични препарати за лечение на това заболяване. Те имат своето място, когато лекарят реши. Това важи и за плазмата, тъй като нито всеки преболедувал може да я даде, нито всеки болен може да я получи. Закупуването на лечебни препарати, започвайки с антибиотици и свършвайки с хранителни добавки, няма да предпази гражданите“, уточни той.

Призив към гражданите да не се презапасяват с медикаменти отправи и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той помоли хората да не се самолекуват, защото това може да доведе до тежки последици. По думите му е направена организация за снабдяването на важни медикаменти, изчерпани от фармацевтичната мрежа, но изключително необходими на бременните жени.

Разпоредбата за „Зелените коридори" за хората на и над 65 г. в магазините и аптеките ще бъдат прецизирани. До 18 ноември ще приключат обсъжданията дали бързите антигенни тестове могат да заменят PCR и резултатите от тях да са достатъчни за поставяне в изолация и карантина. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!