Заболеваемостта от туберкулоза у нас е сред най-високите в Европейския съюз, сочи годишният доклад на Европейската комисия за здравния профил на страната ни.

Според данните броят на болните у нас през 2017 г. година е два пъти по-голям от средния за ЕС. През последните 10 години все пак лечението у нас бележи напредък. От 2008 г. до 2018 г. заболеваемостта е спаднала с над 45%.

Снимка: btvnovinite.bg

Усилията на експертите са насочени към регионите, в които тя е над средната за България - Враца, София област, Кюстендил и Габрово.

Една от клиниките с близо 80-годишна история в борбата със заболяването е Клиниката по туберкулоза към многопрофилната болница за активно лечение на белодробни болести в София.

Към момента в болничното заведение се лекуват 15 пациенти.

Един от медиците, посветил повече от пет десетилетия на войната с „жълтата гостенка“ е доц. Донка Стефанова. И до днес тя продължава битката.

Снимка: btvnovinite.bg

И ако преди туберкулозата се е смятала за болестта на уязвимите групи, то днес всеки от нас може да се разболее. Подложена на стрес, имунната ни система отслабва и сме лесно податливи на инфекции, предупреждава доц. Стефанова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Най-честите симптоми на болестта са кашлица, отделяне на храчки, отпадналост, липса на апетит, отслабване на тегло и температура, посочва още лекарят.

У нас, от няколко години действа Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата.  Лечението е безплатно за пациента, а болестта е напълно лечима, ако се хване навреме.

Според д-р Тонка Върлева от НЦОЗА през 2018 г. броят на инфектираните с туберкулоза е 1358, докато през 2008 г. е бил 3150.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2018-а година 6% от болните са били деца, което е два пъти по-малко в сравнение с 2008 г.

Всички лекари мечтаят туберкулозата да се ликвидира. А целта на Световната здравна организация – до 2050-а година туберкулозата да бъде напълно изкоренена.