България ще убеждава автомобилни гиганти да произвеждат цялостно коли у нас.

За да ги впечатлим, компании за автокомпоненти ще създадат прототип на кола изцяло от части разработени у нас. Някои от тях революционни.

140 компании у нас произвеждат компоненти за световни авто гиганти. В една от тях над 800 специалисти измислят и разработват електроника, без която колите не могат. Всичко там е секретно.

Сред специалистите е системният инженер Светлозар Илиев. Завършва въздушно и космическо инженерство в Холандия и се връща у нас.

„В България има все повече възможности за реализация в секторите, в които си заслужава инженер да работи, докато в Западна Европа тези топ позиции не са отворени толкова, колкото изглежда за хора от Източна Европа”, обясни Светлозар Илиев.

Работи там от 2,5 години. Време, за което българските инженери разработват за пръв път устройство за световен гигант, което на практика превръща таблото на автомобила в огромен таблет.

„Революционното е връзката между медия, забавление за пътници, а шофьорът да е концентриран изцяло върху състоянието на автомобила и безопасността на движението”, каза ръководителят на екипа Крум Марков.

В рамките на година разработената за пръв път в България система ще тръгне в автомобилите по целия свят.

За да привлекат подобни гиганти за цялостно производство у нас, ще бъде създаден български прототип на електромобил с технология за автономно шофиране, която ограничава катастрофите.

„Всяка година в България умират около 1000 човека и те биха могли да бъдат спасени почти всички”, заяви Любомир Станиславов.

„България е готова, разбира се, ще трябва да инвестираме и в работна сила”, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според бранша само в следващата година и половина ще се търсят около 10 000 души.