България получава над 1,25 млн. допълнителни ваксини на „Пфайзер“. Пратките трябва да пристигнат в следващите три месеца.

Възможна е и промяна в имунизационните фази. Ваксинационният щаб ще обсъди приоритетно да се поставят дози на възрастните, заяви директорът на най-голямата спешна болница „Пирогов“  проф. Асен Балтов. 

Промяната ще е възможна с допълнителните иРНК дози, които ще получим след като 19 страни от ЕС са се съгласили да подпомогнат България и още 4 държави по механизма „солидарност“

Целта на ускорените доставки е по-бързо постигане на колективен имунитет.
Обсъжда се и дали тези ваксини ида не се насочат приоритетно към възрастните хора.  От здравното министерство казаха, че ваксинираните хора над 60 години са общо над 177 хил.

В момента според ваксинационния план те попадат в четвърта фаза – пред тях са медици и фармацевти. Във втората фаза са хората в социалните институции и учителите, а в третата фаза – работещите в сектори, важни за функционирането на държавата.

От здравното министерство заявиха за bTV, че актуализация на плана може да има едва след предложение от Националния ваксинационен щаб.

Дали ще има промени в имунизационния план вероятно ще се разбере и в началото на следващата седмица.