България планира да насочи около 6 млн. евро в стратегически проекти за подобряване на сигурността и безопасността на граничните зони с Турция и Република Северна Македония в програмния период 2021-2027 г. 

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на 18-то издание на Европейска седмица на регионите и градовете, чийто акцент тази година е сигурността. 

Средствата са заложени като индикативна стойност в новите европейски програми за трансгранично сътрудничество с двете държави. 

Заместник-министър Николова съобщи, че към момента в съвместната програма с Турция са заложени индикативни 2 млн. евро за стратегически проект за управление на миграционните процеси в граничния регион. Те са предназначени за планирани дейности с насоченост към превенция и подобряване оперативната работа на граничните охранителни власти.

Предвижда се изграждане на център за обучение на служителите, както и доставка на специализирано оборудване, транспортни и технически средства за подобряване на оперативното сътрудничество в рамките на 2 години от подписване на договора. 

По думите на Николова проектът, освен че минимизира негативните външни ефекти в областта на граничната сигурност, ще „допринесе и за социално-икономическото развитие на граничната зона, засилване на икономическите дейности и взаимодействието между хората“. 

Около 4 млн. евро са заложени индикативно в Програмата за трансгранично сътрудничество на България и Северна Македония по стратегически проект за изграждането  на граничен контролно-пропускателен пункт „Струмяни – Берово“ между България и Република Северна Македония.

Със средствата от българска страна ще бъде изграден липсващият пътен участък до границата, както и съоръженията, необходими за пункта, а от македонска страна се предвижда рехабилитация на готовите трасета и модернизация на изградените гранични съоръжения, коментира още Николова. 

Пунктът, за чието отваряне се говори от 1999 г., ще намали разстоянието между двете общини с 80 км и ще способства за икономическото развитие на района.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!