България се прощава с големия музикант Милчо Левиев. Той почина на 81 години в Солун след тежко боледуване.

Десетки дойдоха в зала "България" да се поклонят пред паметта на българската легенда на джаза.

„Милчо Левиев беше олицетворение на свободния дух. Той някак си ни даде възможност да осъзнаем, че всеки от нас може, стига да иска достатъчно много и достатъчно да настоява в това. Той ни показа, че всичко е възможно, че човек може да бъде гражданин на света. А той беше именно такъв. Има празнини, които не могат да бъдат запълнени и той остава точно такава. Ние нямаме друг такъв музикант“, каза китаристът Иван Лечев.

„България тепърва ще осъзнава какво е загубила, защото Милчо Левиев е от не многото български творци, който можеше да каже - аз съм пловдивчанин, аз съм българин и съм космополит. Милчо беше, освен всичко друго, и невероятен ерудит с невероятно чувство за хумор“, заяви Петър Стоянов.

„Не трябва да забравяме неговия кураж и предприемчивост. Да напусне България в тези тежки години и да осъществи кариера на запад, знаейки, че ще остане невъзвращенец и въпреки всичко да се прочуе в света. Талантът му не може да остане скрит. За съжаление не можах да осъществя мечтата си да бъда с него на една сцена или в звукозаписното студио“, каза певецът Васил Петров.

Левиев е композитор, аранжор, пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати, където свири с най-добрите в света.

Приживе той спечели любовта на публиката с неповторимите си джаз експериментите. В историята ще остане като най-продавания български композитор в света. Има две номинации за "Грами". Печели десетки награди от световни фестивали. Носител е на орден "Стара планина".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!