България с амбициозна програма за модернизиране на газопреносната мрежа - следващата седмица започват сондажи за разширяване хранилището в Чирен. Обновяват се и компресорните станции за транзит на газ към съседните държави.

За да подплати амбициите си за газов разпределителен център на Балканите, България постепенно ще модернизира както мрежата за доставка на газ в страната, така и тръбите за транзитния пренос към съседните държави.

Снимка: btvnovinite.bgС планираните нови сондажи в Чирен пък ще може да се тегли повече газ при криза. С помощта на Еврокомисията се търсят  и 200 милиона евро, с които  да се увеличи двойно  капацитета за съхранение на природен газ.

Снимка: btvnovinite.bgТова ще се пестят милиони, тъй като ще се трупат по-големи резвери още през лятото, когато цената е с една трета по-ниска.

„Другата седмица започваме разширяването на Чирен, което десетилетия се говореше, но не знам защо не се правеше. А не се правеше, защото ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме през лятото евтиния газ, а през зимата ще ни е по-евтино, няма да купуваме скъп толкова много. Ще си напълним газохранилището през лятото. Вече сондите са готови, така че другата седмица ще имате възможност и това да видите”, заяви премиерът Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

В Чирен в момента ударно се нагнетява газ, за да се гарантират доставкките през зимата въпреки договорката за доставки на руски газ през Украйна.