Очаква се резултатът от 83 проби за коронавирус у нас, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Във Военномедицинска академия са настанени нови шест пациенти със симптоми, типични за COVID-19.

Трима души вече са се възстановили и очаква да бъдат изписани, ако пробите им са отрицателни. От щаба допълниха, че изследванията се бавят, защото обработката на една проба отнема 6-7 часа.

По време на брифинга стана ясно, че страната ни разполага със 741 инфекциозни легла, които могат да бъдат удвоени в рамките на 24 часа.

В света – заразените с COVID-19 надхвърлят 96 хил. души, смъртните случаи са около 3300. В Гърция е регистриран скок на болните с 22%, така положителните проби вече са 31.

„Италия не е обявила нов скок днес. Около 3050 души са. Много сериозно, обаче, задминава Иран, където регистрираните случаи са около 3500“, уточни  проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб.

Днес в цялата страна беше обявена грипна епидемия до 11 март. До момента 1/3 от страната беше засегната от грип тип Б. Най-засегнатата възрастова група е между 5 и 14 г. Учениците и студентите ще бъдат отново на училище на 12 март. Детските градини и яслите няма да преустановяват работа. 

От щаба признаха, че националната епидемия е свързана с опасността от евентуални случаи на COVID-19, чиито симптоми са близки до тези на стандартния грип.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!