България разполага с ядрено гориво за около година и половина, каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Може да се мисли за следващи доставки от "Уестингхаус", такива разговори се водят със САЩ, допълни Сандов пред БТА.

Според него има опасност от украинските ядрени централи за България. Все още няма сериозна радиация от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи във връзка с нападения и снаряди, които попадат в близост до тях, каза той.

От друга страна, необходимо е да се поддържат охладени реакторите, които функционират, за да не се стигне до прегряване. Вярвам, че самите руски военни действия няма да отидат до самоубийствения ефект, защото все пак са близо до Русия. Категорично това е риск за цяла Европа, за целия свят. Вярвам, че няма да се стигне дотам. България е подготвена да реагира, но при такава авария никой не може да избегне всички щети. Можем само да ги ограничим, обобщи вицепремиерът.

Според него предизвикателството е по-голямо при снабдяването с газ, особено заради "престъпното" забавяне в строежа на връзката с гръцката газопреносна мрежа.

Той посочи, че когато тази връзка бъде готова, зависимостта от нашата страна от руския внос ще спадне наполовина. Вицепремиерът уточни, че много бързо е възможна смяната на Русия като основен доставчик на петрол у нас.

Според него войната в Украйна, предизвикана от руската агресия, не само не омаловажава въпросите за опазването на природата и за енергийния преход, а създава повече условия за ускоряване на процеса, особено при възобновяемата енергия - път към енергийна сигурност и независимост.

България има особен интерес в това отношение, защото сме много зависими от вноса на енергийни ресурси от Русия, а същевременно имаме добри предпоставки за бързо навлизане на нови енергийни източници, поясни той. Има много инвестиции, които "чакат на вратата", става дума за 16 000 мегавата, заяви Сандов. Според него е възможно по плана за икономическо възстановяване да се изгради завод за съхранение на енергия в района на комплекса "Марица-изток".

Вицепремиерът отбеляза възможността за по-широка употреба на слънчеви панели. Той посочи, че по плана за устойчивост ще се финансира не само санирането на сгради, но и производство на енергия в сградите от възобновяеми източници.