България ще се превърне в транзитна територия за терористи от Сирия и Ирак към западна Европа. Това твърди доклад на турското разузнаване до силите за сигурност в южната съседка.

На 3 февруари турското разузнаване изпраща писмен доклад до полицията и силите на жандармерията, в който ги предупреждава, че около 3000 членове на терористичната групировка „Ислямска държава” от Сирия и Ирак се опитват да влязат на територията на Турция, за да се насочат към няколко конкретни района - Хатай, Адана, Анкара и Истанбул.

Данните са публикувани в турската преса. Според документа, част от тези хора, включително лидери на организацията, вече са в Турция. Те са настанени в тайни квартири, където подготвят нападения срещу посолства на страни от антитерористичната коалиция.

Тук информацията става много конкретна и е замесена и България. Според доклада, сирийски и палестински граждани на възраст между 17 и 25 години вече са влезли в Турция под прикритието на хора, които търсят убежище от войната, като бежанци, и планират да отидат в Западна Европа през територията на България с една основна цел - извършване на терористични актове.

Снимка: bTV

В един пропаганден клип на „Ислямска държава” джихадисти публично унищожават своите паспорти като символичен акт на принадлежност към новата „Ислямска държава”. Детайлен анализ на видеото показва, че тези хора не идват от арабския свят, а от Европа. И по-точно от Балканите.

Един от мъжете очевидно е македонец, двамата, включително ораторът, са косовари, а четвъртият е албански гражданин. Виждат се още няколко документа за самоличност, сред тях - и от Босна и Херцеговина.

„Някъде около 1000 джихадисти са преминали през нашата територия на път от Западна територия към Сирия. Тоест, обратното движение не би могло да бъде изключено”, коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Според експерти, въпреки че може да изпълнява политически цели в Турция, докладът не трябва да бъде подценяван. Отсъствието на официална информация за участието на българи в редиците на терористичната организация пък поражда съмнения, че страната е използвана само като трасе към Западна Европа.

„Това не са хора, които вървят с танкове, със знамена, с атрибутите на „Ислямска държава”. Те отиват там, където знаят, че ще ги чакат подобни. Всичко друго е фантазия. Мисля, че има българи, които приемат идеите на „Ислямска държава”. Това е по-опасно от самото участие. „Ислямска държава” не е силата, която е събрана на територията на „Ислямска държава”, обясни полк. Румян Русев, който е изследовател на ислямския екстремизъм.

Антитерористичната коалиция е съставена от 63 държави, а като страна-членка България е една от възможните цели на екстремистите. „Те биха желали да воюват на т.нар. фронт „Европа", допълни и арабистът проф. Владимир Чуков.

В отговор на запитване от ДАНС съобщиха за bTV, че към момента не разполагат с конкретни данни за терористична заплаха по отношение на България и задграничните представителства на страната.

Данните, че страната е използвана като трасе за терористи от изток на запад и обратно не са нови. Един пример е доста показателен - според източници в българските служби от този период, през не толкова далечната 1995 г. Айман ал Зауахири, смятан за втори човек в „Ал Кайда” след Осама бин Ладен, два пъти е бил в България. Първият път страната е била негова спирка в посока западна Европа. Той отсяда в частна квартира в малък град в Южна България.

Вторият път минава транзитно от Западна Европа към Турция. И двата пъти е бил под зоркото наблюдение на българските власти.