Доброволци събират средства за генератори, които изпращат в Украйна. Кампанията започна в социалните мрежи, а отзвукът ѝ е огромен.

Руският ракетен обстрел остави милиони украинци на тъмно и студено. На няколкостотин километра от Киев - в София, Манол Пейов решава, че трябва да помогне.

„На места няма ток, няма отопления, няма светлина, а тя е надежда. Без ток не може да се живее и затова руската армия бомбардира украинската енергийна мрежа. Иска да ги постави на колене, това е въпрос и на лично достойнство“, коментира Манол Пейов.

Дарителската кампания събра четвърт милион лева само за 5 дни.

„Над 1500 души са дарили и общата сума превишава 250 000 лева. Цените на малките генератори почват от 900 и стигат до 40-50 000 лева. Зависи колко киловата е. В случая не е важна бройката, а каква работа ще свършат. Един генератор може да спаси 10 живота“, казва още Манол.

Така Манол Пейков и стотици хора вече купиха 74 машини.

„Поръчали сме три големи генератора от 100 000 киловата за болниците в Херсон, това вече е животоспасяващо. Понякога им се налага да оперират с челници, което е потресаващо. Имаме запитвания от Одеса, от войскови части, от Киев, от Херсон“, посочва той.

Помощ от България вече пътува към северния град Нетешин. Украинец казва на Манол, че един единствен генератор дори да бъде изпратен, това е безценно и добавил: „Ако някой ден имате нужда и ние ще ви помогнем!“

Манол показва и генератор от българин, който дарява своя личен.

„Хората са адски съпричастни. Ако някой ви каже, че българите не са съпричастни - не му вярвайте!“, казва той.