Европейската комисия и председателя на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство, очертаващ стъпките, които ще позволят на България да започне да произвежда, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната.

Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, съобщават от БНБ.

Новината съобщи в Тирана и президентът Румен Радев, определяйки документа като изключително важен за страната ни.

„Това е признание за усилията на няколко правителства в тази посока и особено признание на всички страни от Еврогрупата за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация. Това е признание, че правителството в България успява - то пречупи тренда и това се отчита. Признават се и усилията за гарантиране на макрофинансова стабилност. Това е успех за България“, каза Радев.

Меморандумът се подписа в Брюксел от заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на БНБ Димитър Радев.