България открива специален антитерористичен център. Поводът за неговото създаване е  случат с пловдивския ученик, вербуван от Ислямска държава.

Центърът ще заработи в най-скоро време, а финансирането му вече е осигурено, обяви премиерът Бойко Борисов. Бъдещият център „Антитерор" ще е на тайно място и с поименно избрани експерти, разкри премиерът.

„По тая тема колкото повече не се говори, толкова е по-добре за всички”, смята Бойко Борисов.

Според министър председателя мълчанието за случая с момчето, обвинено в тероризъм е било невъзможно.
 
„Ние няма как да не оповестиме случая, защото той влиза в съда. Ние можем да го скриме, съдът не може”, заяви Борисов.

Затова службите са  показали и заснели само откритото въоръжение в дома на детето.

„Това са чудовищни мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора. И са няколко пъти по-силни от тези в Сарафово”, заяви премиерът.

След като в интернет беше разкрита самоличността на десетокласника, и социалните, и полицията започнаха проверки.

„Работим, за да може детето и семейството да бъдат подкрепени и да преодолеят травмата от преживяното”, заяви Живка Георгиева  от ДАЗД.

„Това е проблем, който всички трябва да разберем и да намерим баланса между информираност на обществото и необходимост от тишина по конкретни въпроси, за да не разколебаваме тези, които подават информация и сътрудничат”, категоричен е вътрешният министър Младен Маринов.

Утре съдът ще трябва да реши дали момчето ще остане у дома или ще бъде настанено в специализирано заведение, както настоява прокуратурата.