България още не е поискала от съда в Страсбург временно изключение от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Това каза пред bTV външният министър Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че т.н. дерогация може да се случи само след анализ на гласувания днес Закон за извънредното положение и обнародването му.

Дерогацията може да се поиска само до 13 април, обясни още министър Захариева.

„Искам да подчертая, че ако се случи това, то ще бъде само за срока на извънредното положение и ако се наложи удължаването му ще се наложи да иска нова дерогация. Тоест, искам да успокоя хората, защото тръгнаха доста спекулации, според мен, че ще бъде много внимателно премислено, само ако наистина се налага – ще бъде направено това“, уточни външният минитър.

Анализът кои мерки в извънредния закон засягат защитени права вече се прави. Това не означава, че държавата не е длъжна да пази човешките права на гражданите, допълват юристи.

„Чл. 7 гласи, че никой не може да бъде наказван без наказанието да е предвидено в закон и без това поведение да е предвидено, че се наказва. Този принцип съществува още от Римското право и той пази хората от репресия за нещо, което те не са подозирали че противоречи на закона”, каза адвокат Александър Кашъмов.

Финалната дума е на Европейския съд по правата на човека. До този момент 5 държави са поискали дерогация.