България е място за зимуване на един от застрашените видове птици в света - червеногушата гъска. 90% от цялата й популация мигрира по нашето североизточно крайбрежие.

Тази вечер в bTV Репортерите ще ви разкажем за хората, които са се посветили на нейното изследване и опазване.

Червеногушите гъски прелитат между 6 и 8 хиляди километра от Сибир до нашето североизточно крайбрежие. Ако дойдете тук през зимните месеци и забележите птици с червеникаво-кафява окраска, може да сте сигурни, че виждате последните оцелели от този вид.

Снимка: btvnovinite.bg

Ангажиментът на Ирина Матеева и нейните колеги е с глобален мащаб. Ако птиците не бъдат защитени на българска територия, държавата ни ще понесе моралните и материалните последствия заради изчезването им.

„В последните 10 години сме слагали сателитни предаватели. Ще се опитаме пак да сложим и тази зима, за да можем по-ясно да очертаем такива детайли от техния живот, за да можем да им помогнем”, разказа Ирина Матеева.

Снимка: btvnovinite.bg

Наскоро чрез тези устройства в Румъния беше открито непознато досега място за нощуване и хранене на червеногушите гъски – остров на река Дунав, който вече е предложен за включване в проекта "Натура 2000".

Предаването е част от кампанията „ЕС – по-защитени заедно”. Гледайте в bTV Репортерите тази вечер след централната емисия новини в 19.00 ч.