България и Саудитска Арабия обсъждат сътрудничество за общата им енергийна диверсификация. Това стана ясно след срещи на премиера Кирил Петков и министър Теодора Генчовска с външния министър на Кралството – принц Фейсал бин Фархан ал Сауд.

„Разгледахме възможността за сътрудничество за преодоляване последиците от войната в Украйна, свързани с усилията на нашата страна за постигане на диверсификация в доставките на природен газ и нефт“, заяви министър Геончовска.

„Трябва да използваме неизползваните досега възможности и да имаме по-голямо сътрудничество например в икономиката, културата, политическия диалог , също така и в енергетиката - чистата и традиционната енергетика. Мисля, че тук можем да имаме много възможности за сътрудничество“, заяви външният министър Фейсал бин Фархан ал Сауд.

България също може да бъде полезна на кралството със своя голям опит и експертиза в ядрената енергетика - като даде ценни напътствия за безопасното съхраняване и транспортиране на ядрени отпадъци, както и при извеждане от експлоатация на ядрени реактори. 

Снимка: Президентство на Република България

Министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия обсъди с президента Румен Радев перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на високите технологии и приложението им в енергетиката и сигурността.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!