България и Румъния могат да влязат в Шенген до една година. Прогнозата беше направена по време на срещата на върха между двамата премиери.

Приключиха съвместните заседания между българското и румънското правителство. Спогодбите, които се подписват, са в 5 сфери.

Акцент бяха инфраструктурните проекти, а двата премиери се концентрираха в речта си пред медиите върху сигурността и влизането в Шенген.

„България и Румъния са осъдени да са заедно за Шенген и това не е лошо. Чрез нашите граници в ЕС са дошли няколко хиляди бежанци, а в Европа те са 500 000, тоест ние сме една от най безопасните граници. Мисля че максимум до 1 година сме в Шенген”, заяви премиерът на Румъния Михай Тодеску.

„Ние положихме много усилия, направихме заградителни съоръжения, и заедно с граничната полиция и армията, и тук не мога да не отчета – и с волята на турското правителство, в момента имаме нулева миграция. Така че – може да спите спокойно, нашите граничари бдят. Нашата основна линия, по която се движим – България – Румъния, не кой е по-голям и по-велик. Това за Балканите, дето се вика, сме си го забранили като мисъл. Една думичка има – мир”, каза премиерът Бойко Борисов.

Рано тази сутрин двамата премиери откриха нов граничен пункт между България и Румъния – Липница – Кайнарджа. Той беше наречен от румънския премиер символичен. Този пункт беше договорен още през 2003 г., но се открива чак сега.

България и Румъния търсят съвместни инвестиции за три важни проекта, съобщи след проведеното съвместно заседание между българското и румънско правителство премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че главните акценти са изграждане на инфраструктура.

По думите му първият проект е за втори мост до Русе, където това е най-лесно за изпълнение. Той обясни, че от там до Букурещ са 45 километра по права линия. Страната ни проектира в момента пътя Русе – Велико Търново до магистрала "Хемус".

Другият проект е за Никопол-Турну Мъгуреле, който е приоритет за двете държави. По темата е възложено проучване колко би струвало изграждане на мост, ЖП линия и високоскоростен път.

Борисов каза, че третият проект е за магистрала от Констанца през Варна за Бургас с дължина около 200 километра. Премиерът заяви, че е оптимист, защото тол системата и концесията на подобни съоръжения ще привлекат инвестиции.

Днес двете страни подписаха пет споразумения, сред които протокол за прилагане на спогодбата за реадмисия между България и Румъния от 2006 г.; споразумение за достъп на кораби, нуждаещи се от помощ както и споразумение за аварийна доставка на електроенергия.

Двамата премиери казаха, че вече ще се срещат редовно. Следващата им среща е следващия месец в Румъния.

В резиденцията продължават политическите събития. Очаква се всеки момент за започне срещата на върха между премиерите на България, Румъния, Гърция и сръбския президент.