Българското външно министерство, заедно с други 9 страни, разкритикува Русия за опит да манипулира историята.

В официална декларация по повод 75-тата годишнина от края на Втората световна война, България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ се обединяват около обща позиция около събитията след най-тежкия военен конфликт в историята на човечеството.   

„Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол“, се казва в документа.

В позицията се твърди, че днес европейските страни работят заедно за силна и свободна Европа, в която царуват правата на човека, демокрацията и върховенството на закона.

В декларацията още е записано, че бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими.

„Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята“, пише още.

Според външните министри на 10-те страни дълготрайната международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави.

Цялата декларация може да видите на сайта на МВнР