България е на първо място сред страните от Европейския съюз, чийто граждани не могат да си позволят да отопляват достатъчно дома си, показва ново изследване на Евростат. 

Близо 37% от хората, или всеки трети у нас, не може да си позволи да стопли дома си. Веднага след нас в тази негативна класация се нареждат Литва, Гърция и Кипър. Проблемът за отоплението обаче почти не съществува в страни като Люксембург, Финландия и Швеция. Там едва около 2% от хората имат затруднения с това да се стоплят у дома.

Ина Костадинова живее сама в панелен апартамент. Казва, че не го отоплява изцяло. Може да си позволи да стопли едно помещение и това й струва 80 лева месечно. В студените дни разликата между единствената отоплена стая и останалите стига до 15 градуса.

Ако няма адекватна политика в енергетиката, в бъдеще домакинствата у нас все по-трудно ще поддържат температура от около 20 градуса в домовете си, отчитат енергийните експерти.

Ниските доходите са основната причина българите да имат затруднения с отоплението, посочват икономистите. Средната работна заплата в страната нараства, но за да се справят домакинствата с разходите за топло, са нужни повече усилия.

Прогнозите са проблемът с отоплението да остане по-значим за домакинствата в Северозападна България, където доходите са по-ниски отколкото в останалите части на страната.