Европейската комисия предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от Фонда за икономическо възстановяване от кризата.

От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро, предаде БТА, като се позова на официални отговори от ЕК.

Комисията вчера предложи фондът да разполага със 750 млрд. евро в бюджета на ЕС до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи.

Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за цифровизация.

Комисията днес уточни, че разпространените вчера данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били само примерни.

Какво предстои?

Никой не очаква лесни преговори оттук нататък. Очакват се сериозни сблъсъци относно разпределението на парите, предложено от ЕК: 2/3 под форма на безвъзмездна помощ и 1/3 под формата на заеми.

Критериите, по които ще бъдат оценявани програмите на отделните страни, за да получат европейски пари, също поставят въпроси.

За да определи каква част от Фонда може да получи всяка държава, Еврокомисията е взела предвид не само щетите, нанесени от епидемията, но и капацитетът на отделните страни да се възстановят след нея.

„Всяка страна ще трябва да обясни в каква степен допринася за приоритетите, определени за съответния семестър, за какво точно ще бъдат използвани разходите”, уточни зам.-председателят на ЕК Владис Домбровскис.

„Различно ще се използват и парите от субсидии, и парите от заеми. Всичко е на доброволен принцип. Всички страни могат да участват, не само тези от еврозоната“, каза пък комисарят по икономика Паоло Джентилони.

Как ще се получават средствата?

Страните-членки ще получават европейските пари поетапно - според предложената от Комисията формула за разпределение на средствата.

А евродепутатът и председател на ПЕС Сергей Станишев обясни, че помощта за България е сериозна.

„Обичаме да критикуваме ЕС, но единствената реална подкрепа за нашата икономика идва оттам. И ако прибавим всички средства по всички фондове, в края на този бюджетен период ще имаме 30 млрд. подкрепа за нашата икономика“, подчерта той.

След оценка на Комисията, отново идва ред на страните-членки, които могат да приемат или отхвърлят мнението ѝ.

В момента текат задкулисните преговори по предложението на ЕК. На 19 юни предстои лидерска среща на върха, вероятно първата възможност за преговори лице в лице от началото на епидемията.