Повечето от българите, изоставени на летището в Тимишоара, вече се прибраха в страната. Част от тях пътуваха с автобус, друга беше върната от специално изпратения за тях правителствен самолет. В него обаче не е имало достатъчно място, затова няколко души са останали в Румъния. Засега няма данни какво се случва с тях. Това разказа пред bTV Румен Илиев, който се наложи като организатор на бедстващите.

Над 100 българи се оказаха изоставени на летището в Тимишоара, след като полетът им с авиокомпания „Райън еър“ от Лондон до Пловдив първо беше пренасочен към София, а след това – към румънския град.

Преживяването беше кошмарно, бяхме излъгани, подведени“, каза Илиев. По думите му хората са били „нагъчкани“ в неголяма зала, едва десетина души са били настанени в хотел. Нямало достатъчно места дори за сядане, децата плачели, хората не били подготвени за подобна ситуация – нямали леи, нито къде да обменят пари, за да си купят вода и храна. Румънските власти им отпуснали на три пъти ваучери, за да могат да пазаруват, но в един момент дори свършила храната в кафенето.

Снимка: bTV

Имаше ескалация, хората искаха да блокират изходите, да пречат на полети, разказа Илиев.

Той и част от пътуващите ще заведат граждански иск „за немалка сума“ срещу „Райън еър“. Във вторник те имат среща с омбудсмана, за да разговарят по въпроса.

Имаше група италианци, която беше настанена в хотел и сутринта беше извозена към съответната дестинация. Ще поискаме сума, която няма да е малка, за да може да послужи за урок, за да не гледа на българите като на хора втора ръка, посочи Илиев.

Вижте целия разговор във видеото: