В навечерието на Рождество Христово, в храм-паметник "Св. Александър Невски"  беше посрещната тържествено с литийно шествие чудотворната светогорска мозаечна икона "Пресвета Богородица – Геронтиса”.

При пристигането й в храма ще бъде отслужен молебен от Варненският митрополит Кирил. В службата участват и монасите от Света гора, които придружават впечанляващата икона.

Десетки богомолци се стекоха, имаше и чужденци. Многобройни са чудесата на светогорската икона. Който се е помолил пред чудотворната икона за здраве се е възстановявал.

Иконата е уникална със своята изработка и впечатялващи размери – близо 2 метра височина. Пред нея и другите светини в катедралата ще започне празничната служба за Бъдни вечер.

Православната църква отбелязва Бъдни вечер на 24 декември – един от най-почитаните семейни празници. В деня преди Коледа приключват четиридесетдневните коледни пости.

На трапезата се събира цялото семейство. Според обичая тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания нечетно число.

Преди да се седне на масата, трапезата трябва да бъде прекадена с тамян, за да се прогонят нечистите сили от дома.

Как отбелязвате празника? Очакваме вашите снимки и видеоматериали в рубриката „Аз, репортерът”.