Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед от 14 юни, съобщиха от агенцията.
Предприятията за производство ще бъдат проверявани до 30 юни, а до 30 септември ще се проверяват търговските обекти като колички, щандове на открито и подвижни обекти за продажба на сладолед без предварително опаковане.
В производствените предприятия инспекторите ще проверяват суровините и материалите, използвани за направата на сладолед, както и етикетирането на готовия продукт. Ще бъдат вземани проби за лабораторни изследвания.
В обектите за продажба ще се инспектират хигиенните условия за продажба на сладолед и спазване на условията за съхранението му. Ще се проверява и дали търговците предоставят на потребителите задължителните данни за наличие на вещества или продукти, които могат да станат причина за проява на алергии.