Българската агенцията за безопасност на храните (БАБХ) започна масови проверки на козунаци, яйца и агнешко месо преди Великденските празници.

Основната цел е да установят произходът на продуктите и дали качеството им отговаря на стандартите.

Снимка: bTV

Затова инспекторите проверяват поотделно всички суровини, използвани за направата на козунаците.

„Важен момент от производството на козунаци е и самото етикетиране, от какво е произведен козунакът, докога му е срокът на годност“, казва Дора Гунчева, инспектор в ОДБХ – Варна.

Снимка: bTV

Дали агнешкото месо е българско може лесно да се познае по печата, на който трябва да пише „BG“.

Снимка: bTV

Прясното месо се познава по цвета, обяснява Добрин Добрев, управител на магазин за месо. „Трябва да е влажен мускулът, което предполага, че е прясно добито, не е стояло прекалено дълго време в хладилника. Там, където е срязано, костите и месото трябва да са розово-червени“, обяснява още той.

Снимка: bTV

„Често срещани нарушения са липса на етикети или не са поставени табелки с произхода, откъде е месото“, казва д-р Стаменка Иванова, инспектор на ОДБХ – Варна.

До момента във Варна са извършени над 50 проверки, като съществени нарушения не са открити.