Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи вируса на болестта "син език" при две сърни в землищата на общините Котел и Сливен.

Заразените сърни са констатирани при надзора над дивата популация в района, като здравословното им състояние видимо е било влошено, поради което са взети проби за изследване.

С цел предпазване на домашните преживни животни, които могат да се заразят със „син език“, БАБХ ежегодно изпълнява програма за контрол и надзор на болестта чрез ваксинация от 2014 г. насам.

През 2020 г. ваксинацията също се изпълнява, а заболяването не е констатирано при домашни преживни животни.

Последната епизоотия на заболяването у нас беше през 2014 г. През 2020 г. то е широко разпространено в Гърция и Северна Македония.

БАБХ и Изпълнителна агенция по горите засилват надзора при диви преживни животни за откриване на циркулация на вируса на „син език“ сред популацията.

Агенцията по храните напомня, че „син език“ е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!