Българска агенция по безопасност на храните констатира огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в на гр. Славяново, обл. Плевен. Инфекцията е установена в обект за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдена от Национална Референтна лаборатория в София. 

В обекта са били отглеждани около 99 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в птицефермата заболели и контактни птици. 

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони. 

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството. 

Последното огнище на птичи грип беше потвърдено у нас преди 7 месеца. В Европа за същия период са обявени 511 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици. 

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. За превенция на разпространението на болестта през ноември 2020 г. изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за отглеждане на птиците само в закрити помещение в есенно-зимния период, в който е характерно възникването на заболяването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!