Българската агенция за безопасност на храните не може да се съгласи с твърденията на „Активни потребители“ за „паралелен пазар“, за това, че „по-голямата част опасните храни у нас стигат до пазара“ и че „изяждаме около 90% от тях“. По този начин БАБХ реагира на твърденията на д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“ в студиото на „Тази сутрин“ днес, че негодните храни стигат до училища и болници.

Вижте по-долу цялата позиция на БАБХ:

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва официален контрол на всяко ниво от производството, преработката, съхранението, вноса и търговията с храни, изцяло основан на законодателството в сектора. С цел по-голяма ефективност и прозрачност на дейността си, освен официалния контрол, Агенцията извършва и съвместни проверки с други контролни органи, напр. органите на реда, КЗП, браншови организации (пример за това са проверките на безопасността на млечните продукти на българския пазар с двете асоциации на млекопреработвателите в България) и представители на медиите.

От миналата 2020 година, в част от проверките на млечните продукти в търговската мрежа, съвместни с други органи, бяха включени и представители на Асоциация „Активни потребители“. Представителите на асоциацията имат инициативата за избор на обекти, които да бъдат проверени, както и за избор на храни, от които да бъдат взети проби за лабораторно изпитване.

Контролният орган прилага прозрачност също в информирането на обществото и заинтересованите страни по отношение на констатираните резултати и предприетите мерки след извършените проверки.

БАБХ не може да се съгласи с изразените твърдения за „паралелен пазар“, че „по-голямата част опасните храни у нас стигат до пазара“ и че „изяждаме около 90% от тях“. Резултатите обхващащи 2020 година и представени по-рано днес в ефира на bTV от директора на дирекция „Контрол на храните“ д-р Любомир Кулински са един от показателите за това, че контролът работи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!