Автобус с украински туристи и български граждани е бил задържан при влизане в Румъния от Украйна. Посолството ни в Букурещ и Министерството на туризма са съдействали за транзитното им преминаване през северната ни съседка.

„Късно снощи автобус от Украйна, собственост на български туроператор, е бил задържан при влизане на румънската граница за 3 часа и върнат обратно към Украйна. След личното съдействие на служебния министър Стела Балтова и със съдействието на българското посолство в Букурещ, туристите са били насочени да преминат през друг граничен пункт към 4 часа тази сутрин“, посочват от туристическото ведомство.

Допълва се, че българските институции са запознати с проблема с транзита на украински туристи през Румъния за България и работят за трайното намиране на решение. Предстои работната група от различни ведомства да обсъди възможностите за успешното протичане на летния сезон в България като сигурна и безопасна за отдих и развлечения дестинация за ваканция, потенциалното облекчаване на условията и сроковете за издаване на визи, чартърните полети, както и осигуряването на зелени коридори за автобусния превоз.

Ще бъдат обсъдени и редица мерки за подпомагане и възстановяване на работата в сектора – условията за влизане на туристи в страната след 1 юни, възможността да се увеличи възрастта на деца, освободени от тестване, разписването на по-дългосрочни правила за влизане и излизане до края на сезона, така че туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, екскурзоводите да могат да планират дейността си. Като важен елемент е посочено ваксинирането на персонала в туристическия сектор.

„Българските институции изразяват силното си убеждение, че предстоящият летен сезон ще протече в условията на висока дисциплина и възстановяване на туристическия сектор като летуващите изберат България като сигурна дестинация на своята ваканция“, допълват от Министерство на туризма.