Осъденият за убийство у нас австралиец Джок Полфрийман търди пред тамошните медии, че е държан в затвор в България заради откуп. Властите у нас отхвърлиха искането на 25-годишния чужденец да излежи остатъка от присъдата си в Австралия, съобщава в електронното си издание австралийската медия Ей Би Си, цитирана от Агенция „Фокус”.

Джок Полфрийман е излежал 5 години от своята 20-годишна присъда, след като бе признат за виновен за „убийство по хулигански подбуди”. През декември 2007 г. той наръга смъртоносно с 30-сантиметров нож 20-годишния Андрей Монов близо до църквата „Св. Неделя” в София. Ранен бе и Антоан Захариев, който бил в компанията на убития студент.

Андрей и баща му Христо Монов
Снимка: БГНЕС

Австралиецът и защитата му твърдяха пред българския съд, че той опитал да защити двама роми, нападнати от компанията на Монов. Подсъдимият обясни, че по него са били хвърляни павета. Три съдебни инстанции наказаха чужденеца с 20 г. решетки. Той е осъден да плати 400 000 лв. на родителите на убития Андрей Монов и 50 000 лв. на пострадалия Антоан Захариев.

В репортаж на Националното радио на Австралия, който ще бъде излъчен в неделя, Полфрийман казва, че българското правителство официално е отхвърлило молбата на австралийското правителство той да бъде прехвърлен в затвор в родината си.

„По същество аз съм държан за откуп. Ако семейството и приятелите платят, тогава може да ме прехвърлят в Австралия законно”, казва той.

"Имам 25 г. опит като психолог. Този човек е социопат, не осъзнава какво е извършил и не съжалява за стореното." С тези думи се обърна към съда преди близо 2 години Христо Монов, баща на убития студент.