Сухопътните войски и специалните части отбелязаха професионалния си празник с атрактивни демонстрации на полигона Ново село и тренировъчния комплекс „Црънча“.

Скок с парашут, тактическа стрелба и обезвреждане на терорист, отбрана и контраатака - част от бойните задачи, които командосите ни показаха.

1 минута е времето, нужно на командосите, за да разбият терористична клетка в сграда в града. 

„Виждате професията на войника, офицера и генерала от българските сили е изпълнена с много риск, с много себераздаване, изисква изключителни и физически и психически умения и навици. Тези мъже и жени заслужават адекватно заплащане“, заяви ген.-майор Явор Матеев, командир на "СКСО".

Спецчастите демонстрираха способности по въздух и земя. Похвалиха се и с нови, специално обучени колеги – служебното бойно куче Мак.

На полигона в Ново село военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и от кавалерийския полк на американските въоръжени сили също показаха умения по отбрана и контраатака. Демонстрация имаше и на ротата „Страйкър“.

"Сухопътни войски се нуждаят крещящо от модернизация . Като започнем с артилерийски системи, системи за противовъздушна отбрана, те са годни за бойно използване, имаме достатъчно боеприпаси за тях, но не можем да постигнем стандартите, които НАТО изисква", каза генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски.

"Това е ПК Калашников, 7,62 мм, въоръжение във всички родове войски в българската армия. Да пожелаем на нашите колеги никога, да не проявяваме в действителност това, което учим ", заяви ефрейтор Димитър Динев, картечар.

След демонстрацията десетки военнослужещи бяха отличени с грамоти за военните си умения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!