Атентаторът от германското градче Анбсах е бил в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г. Това стана ясно на извънреден брифинг на МВР след данните, че е трябвало да бъде депортиран у нас. Той е пребивавал в София, в центъра в „Овча купел”. Не е попадал в полезрението на полицията с противообществени прояви

Според информацията той е регистриран през есента на 2013 г. и декември същата година получава хуманитарен статут. „С  хуманитарен той може да се придвижва на територията на нашата страна и в ЕС. Септември 2014 г. получаваме информация от немските власти, че лицето е подало молба и те желаят по Дъблинския регламент да го върнат в страната, ние обаче ги информираме, че лицето има статут и не попада в категорията лица, които подлежат, и съответно нямаме друго запитване или друга кореспонденция”, заяви Петя Първанова от Агенцията по бежанците.

Сириецът е подал молба само за закрила.

За момента не се посочва откъде е влязъл на територията на страната.

Тобиас Плате, говорител на германското вътрешно министерство, заяви по-рано днес, че не може да даде информация, защо депортацията му не е била изпълнена.

Преди официалното изявление на полицията, главният секретар на МВР Георги Костов допусна възможността сириецът трябвало да бъде депортиран за България.