„Българските граждани трябва да бъдат подкрепени на прага на зимата. Най-важната подкрепа е решаване на политическата криза. Не възприемаме този разговор като разговор за подкрепа или коалиция. Не сме с грешни впечатления. Но е важно, ако намерим консенсус по точки, може да опитаме да привлечем колеги от другите парламентарни групи, защото бюджет се приема с широко мнозинство“.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на разговорите с „Продължаваме промяната“ в Народното събрание.

„Трябва да отсеем спорното от безспорното. По отношение на увеличаване на минималната работна заплатата групата на ГЕРБ е „за“, но трябва да се направи анализ“.

„Най-вече трябва да говорим по темите работната заплата в здравеопазването, което е наш приоритет, както и цената на газа. Имаме консенсус относно запазването на данъчната политика“, подчерта председателят на групата на ГЕРБ-СДС.

Фискалната политика за 2023 година

„Бюджетът за 2022 година е правен при БВП 150 милиарда лева. За 2023 година това ще е с 30 млрд. лева повече“. Това становище изрази бившият министър на финансите от „Продължаваме промянатаАсен Василев. Според ПП удължаването на действието на стария бюджет не е адекватно спрямо настоящите параметри, а Министерството на финансите трябва да внесе предложение за нов бюджет.

„Ние бихме могли да направим презентация за БВП не със 185 млрд. лева, а с 200 млрд. Това не означава, че ще бъде толкова. Вашата прогноза за ръст на БВП се разминава с тази на Министерството на финансите и с БНБ“. Това заяви бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

„Пишем го 250 млрд. лева БВП и имаме 3% излишък – така не се прави. Ако вашата прогноза от 180 млрд. лева не се сбъдне, а ние приемем 5 млрд. лева повече разходи, ще трябва догодина да теглим не 15 млрд. лева дълг, а 20 млрд. лева.

Според него „Продължаваме промяната“ не предвижда мерки за цените на горивата.

„Имаме единомислие за компенсацията на бизнеса. За цената на газа не е важно да имаме само таван. Много по-важно е да има открити процедури. Служебният кабинет получи отстъпка при доставките от 60 евро на мегаватчас“, уточни Добрев и подчерта, че бюджет се внася от Министерския съвет, а не се прави от народните представители.

„Радвам се, че след тази среща ще се проведат експертни срещи. Какво искат гражданите – анализ на състоянието в момента и прогноза за развитие. Видяхме вашата презентация. Ние също имаме, но за съжаление някои показатели като БВП, дефицит и дълг се различават, но това трябва да се уточни. В макроикономическата прогноза на Министерството на финансите включва данните на НСИ и затова БВП е 165 млрд. лева“.

Това коментира депутатът от ГЕРБ и бивш министър на финансите Кирил Ананиев.

„Вие взимате прогнозата на Международния валутен фонд за 180 млрд. лева, но това е прогноза на 6 месеца. Сега предстои нова прогноза, която ще свали тези показатели“, уточни той.

„Нашата програма обхваща по-голям спектър от политики. Различен е обхватът и как се отразяват. Ако знаех, че вие ще правите презентация и аз щях да донеса моята – тогава щеше да е ясно коя е точната. Моето предложение е да се съберем в експертен вариант и да излезем с общо решение. Трябва да се обединим върху разумното – нито консервативното, нито популисткото“.

Бившият министър на финансите е категоричен, че следващият бюджет трябва да бъде съобразен с установените фискални правила.