Още преди избора на новия Висш съдебен съвет (ВСС) бях убеден, че една от най-важните задачи на управляващата клика на Бойко Борисов бе да бъде избран такъв ВСС, който да гарантира избирането на нов Сотир Цацаров, коментира лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: bTV

„Това е изключително важна задача за тях, за да може да се гарантира безнаказаност, продължи той. – И виждате, още несвикан този ВСС, какво се случва около него, около персоните, които го представляват, начина, по който протече изборът в Народното събрание. Как може да говорят за консенсус и разбирателство, а на практика да има пазарлък. Разбирам да имаше търсене на консенсус, ако за всяко от тези места имаше по пет кандидатури, а всяка една от партиите, с изключение на БСП, предложи толкова кандидати, колкото ѝ се полага според това, което са се разбрали. Очевидно е, че става дума за пазарлък. А и вижте качествата на тази хора, вижте откъде идват, кой какъв път има. За една немалка част от тези магистрати имаше тежки съмнения за зависимости и нито един въпрос в правната комисия – пълно мълчание от депутатите“.

Снимка: bTV

Атанасов посочи, че новите членове на ВСС ще имат петгодишен мандат, а са били изслушвани по три минути.

На въпрос как ще коментира работата на досегашния ВСС той отговори: „Няма нужда аз да го коментирам. Всеобщо е отношението към отиващия си ВСС, натоварен с изключително много негативни емоции, противоречиви решения и лобита, които се блъскаха през цялото време. И в крайна сметка – никакъв резултат“.

Помолен да коментира оставката на Вили Лилков като лидер на най-голямата организация на ДСБ, Атанасов посочи, че тя е подадена още преди месец по лични причини. Лилков не излиза от политиката и остава в ДСБ, посочи гостът. На този етап има две кандидатури за неговото място, но Атанасов не пожела да ги коментира.

Снимка: bTV

Запитан за възможно сътрудничество с „Да, България“ гостът посочи, че наистина се водят разговори с тях, но според него не трябва да се изнася информация от кухнята докъде са стигнали и какво ще се случва. „Има много сериозни очаквания от хората с дясноцентристки убеждения за концентрация в дясно. Работим да отговорим на техните очаквания, но не бива да спекулираме с кухненска информация“.

Снимка: bTV

За декларацията срещу подслушванията, подписана от него и Христо Иванов, Атанасов посочи, че са реагирали, защото информация за подслушванията съществува в публичното пространство от близо два месеца, а няма реакция от институциите. „Информацията беше изнесена от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков – може ли човекът, който носи отговорността за контрола, да изнесе такава фрапираща информация и да няма никаква реакция? Националното бюро е държавен независим орган, който се избира от Народното събрание, а в НС – тишина. Как може такъв скандал за грубо нарушаване на конституционно гарантирани човешки права да няма никаква реакция?“, попита Атанасов.

Вижте целия разговор във видеото: