Българската партия "Атака" започва събирането на подписи за референдум относно целесъобразността на членството на България в Северноатлантическия алианс (НАТО), предаде РИА „Новости”. Това заявил лидерът на партията Волен Сидеров по време на официално посещение в Крим.

Политикът смята, че България трябва да се откаже от НАТО и да декларира своя неутралитет, пише руската агенция. По думите му, наличието на сили на Алианса на територията на България е неприемливо.

"Превърнаха България във фронтова територия. В страната има четири американски бази, които са отворени от 2006 г. насам, работят напълно безплатно, а искат да разположат и команден център у нас", заяви Сидеров.

"РИА Новости" посочва, че посещението му е "първата парламентарна делегация от България, посетила Крим след присъединяването на полуострова към Русия".

Почти 80% от българите подкрепяли референдума в Крим и влизането му в състава на Русия; приблизително толкова били и българите, които не подкрепят санкциите срещу Русия, казала Магдалена Ташева от "Атака".