Хиляда българи са се оплакали от странични ефекти на ваксината „АстраЗенека“. Нито един от тях обаче не е получил тромбоза.

Това гласят данните на Министерството на здравеопазването при проследени четвърт милион ваксинирани с препарата у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

От имунизираните с „АстраЗенека“ у нас – над 48 хиляди са жени под 60 години.

Докладваните в Агенцията по лекарствата странични ефекти за тази ваксина са 1257 от общо над 1800.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-често съобщавани това са грипоподобни симптоми, като реакциите са по-интензивни при хора под 50 години.

Няма регистрирани случаи на необичайни тромбози у нас при нито една от ваксините.

Поставянето на вторите дози у нас предстои. Препоръката на щаба е втората доза да е след 70 дни, но може да се отложи до 84-тия ден.

Въпросът за рисковите фактори при ваксиниране с „АстраЗенека“ раздели експертите на две. От една страна са класическите предпоставки за тромбоза.

„На първо място това е тютюнопушене, на второ сърдечни заболявания, дълъг прием на контрацептивни средства. Предимно са засегнати жените. Може би има някаква връзка с хормоналния баланс“, обяснява проф. Илко Гетов, представител за България в Европейската агенция по лекарствата.

Според д-р Аспарух Илиев – ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините, става въпрос за специфична имунна реакция без връзка със здравословното състояние. Иначе казано – особености, свързани с имунитета, а не с начина на живот.

Според експертите, ако не са се проявили след първа доза, не би трябвало да има тромбози и след втората.

„За мен ограничението на ваксината не е правилно. Мога да разбера аргумента – това е под  влияние на обществения натиск. Честотата е толкова рядка, че в България вероятно няма да наблюдаваме такива реакции“, убеден е д-р Илиев.

Съветът му е да се следи за силно главоболие с гадене или нарушение в зрението, както и подувания в крайниците между 5-ия и 14-ия ден.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!