Асфалтът на емблематичния „Лъвов мост“ се напука. На няколко места, на които кръговото се свързва с булевард „Сливница“, се образуваха големи пукнатини.  От Столичната община наредиха проверка.

Повод за проверката са кадри в социалните мрежи, от които стана ясно, че пътната настилка се е напукала. Кръговото движение в района е едно от най-натоварениете места в София.

През 2014 г. „Лъвов мост“ бе основно ремонтиран, стойността на проекта беше 22 милиона лева. Сега асфалтът на места е напукан. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според архитект Димитър Димитров, който неколкократно застава против проекта още по време на ремонта, причината за появилите се цепнатини е не добре направен проект. 

„Това е грозно, ще продължи да се отваря и ще влиза влага особено сега със замръзванията и със сигурност общината ще каже, ниските температури са виновни, както т.нар. „плаващи пясъци за метрото““, обяснява арх.  Димитър Димитров от сдружение „Граждани за София“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Столичната община образуването на пукнатините е в следствие на това, че на тези места има поставени фуги, а заради големите температурни колебания в последните няколко дни, от плюс 15 до минус 15 градуса, те са  поели промените, а положения върху тях асфалт се е напукал. 

„Няма никакъв проблем, нямаме слягане, нямаме пропадане или напукване или компрометиране на някоя от конструкция. Просто виждаме физическото изражение на работата на делатацията. В нашите планове влиза фугата да работи, а когато тя физически се изрази ние я ремонтираме“, обясни инж. Петър Стойчев- ръководител на обекта. 

Снимка: btvnovinite.bg

Съоръжението все още е в гаранция и ще бъде ремонтирано за сметка на изпълнителя. 

А видимите пукнатини на „Лъвов мост“ отново станаха повод за шеги на граждани в социалните мрежи.

Снимка: btvnovinite.bg

Пукнатините ще могат да бъдат отстранени за два дни, това обаче ще се случи когато има по-високи температури.