Актуализацията на Бюджет 2021 беше изтъкнато като акцент в работата на финансовото министерство, докато е било ръководено от служебния министър Асен Василев. Той увери, че благодарение на парламента средствата ще бъдат изразходвани по конкретни пера. 

„Министерството на финансите влезе с един бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март месец. След това те бяха продължени от предишния кабинет с решение на Министерския съвет, това продължи и служебното правителство. За щастие, благодарение на разума на 46-ото Народно събрание тази практика няма да продължи. Вече спокойно до края на годината може да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични“, каза Василев. 

Ресорният министър изтъкна, че е засилен контролът върху фирмите, които имат големи обществени поръчки и съответно – големи обороти. 

„Стана нарицателно – да спрем да проверяваме фризьорските салони. Тази промяна на контрола от малките към големите донесе два ефекта – започнаха да се събират повече пари в хазната, но също така бизнесът започна да работи по спокойно“, каза Василев.

Финансовият министър обясни, че второ тримесечие се отчита ръст от почти 10%  при събираемостта. Той определи това показване като безпрецедентно след голямата финансова криза от 2008 г. 

„Ние сме в безпрецедентна ситуация – хем вълка сит, хем агнето цяло. Но това е, защото много здраво са се потрудили нашите фирми и работници, за да може тези пари да влязат в бюджета“, допълни той. 

Министърът каза още, че през последните 4 месеца са предприети и мерки за подкрепа на бизнеса – 385 безлихвени кредита са над 400 млн. лв. са отпуснати. Продължило е грантовото финансиране по мярката „60/40“, разплатени са средствата за оборотен капитал към бизнеса. 

„Благодарение на няколко структурни промени в Агенция „Митници“ и НАП виждаме една подобрена среда – допълнително около 2 млрд. лв. ще влязат в бюджета до края на тази година, но ние виждаме и структурно повишаване в определени отрасли“, заяви Василев.