Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви в „Лице в лице“ съпредседателят на партията победител в парламентарния вот „Продължаваме промяната“ – Асен Василев. 

По думите му още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори – всички парии в парламента, без ГЕРБ и ДПС. 

„Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 г.“, обясни Василев.

Според него, за да има устойчиво управление е необходимо стабилно мнозинство в парламента. Допълни, че няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството. Обясни, че за момента не вижда обстоятелства, които да накарат „Продължаваме промяната“ да преговарят с ГЕРБ и ДПС. 

Василев не коментира персонални номинации за бъдещи министри. Обясни, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората. Въпреки това Василев потвърди, че съпредседателят Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той за финансов министър.

„Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори – ще се вземат тези решения. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков - премиер“, допълни Василев.

Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове. Като основен приоритет за ПП, Василев посочи реформата в правосъдната система.

Относно галопиращата инфлация, Василев коментира, че няма как България да се справи бързо с проблема: „Левът е закачен за еврото, ако има инфлация в еврозоната 5%, няма как инфлацията в България да е по-различна – може да е процент нагоре или надолу“.