Никой не знае как се харчат предвидените от държавата средства за язовирите. Тази теза застъпи в ефира на „Важното, казано на глас“ по bTV радио хидрологът Асен Личев.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров наскоро предупреди, че цяла Източна България е заплашена от водна криза в следващите години 

Експертът обясни, че при управлението на язовирите министерството трябва да спазва приоритетите в закона: първо – питейни нужди, второ – напояване,  и на последно място – промишлени нужди и добив на електроенергия.

И обясни какво според него се случва: „Язовирът се източва под претекст, че водата е за напояване, ВЕЦ-ът работи законно на подчинен режим и добива на електроенергия, чиято печалба се прибира от частника, а издръжката на цялото съоръжение е на държавата. Всеки втори депутат или има ВЕЦ, или има роднина с ВЕЦ“.  

По думите му ДАНС знае за случващото се, защото лично ги е информирал, докато е работил в екоминистерството. Обяснявам си го с това, че всички са зависими, коментира още експертът. И допълни, че благодарение на ситуацията се създават тихомълком малки държавни КТБ-та, в които се наливат пари и не е ясно как се разходват. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!