Селата по поречието на река Тунджа са пред бедствено положение заради продължаващия спад на нивото на язовир Жребчево. За по-малко от месец водоемът е изгубил нови 10% от обема си.

Нивото на язовир Жребчево към момента е на критичните 20% от обема си. Спряно е напояването по направленията Ямбол, Сливен и Нова Загора.

Въпреки това нивото на язовира продължава да пада. За сравнение - рибари твърдят, че тази сутрин водата е била до този камък, а към момента е поне метър и половина навътре. Хората от близките села се оплакват, че градините и кладенците им са сухи.

Кладенецът в двора на Тодор Атанасов е почти сух.

"Почти бедствено положение е в селото, всички насаждения в дворовете на хората в Ценино изсъхнаха", каза Марин Маринов, кметски наместник на Ценино.

Пред бедствие са и други села по поречието на Тунджа. В Съдийско поле Йорданка ни показва празния си двор и обяснява, че пипер, домати, краставици, всичко е изсъхнало.

"Кладенци нямаме, сондите пресъхнаха, язовирът също пресъхна", съобщи Минчо Баръмов, кмет на село Съдийско поле.

От Напоителни системи-Сливен признават, че има спад на подпочвените води заради ниското ниво на язовира.

"Аз искам да успокоя всички земеделци, хората - да, нивото е ниско, имали сме такова ниво, готвим се за поредна суха година, но е възможно да бъде средно влажна. Ако дойде средновлажна година, там притокът е между 310-340 милиона, ще имаме отново пълен язовир", инж. Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи-клон Средна Тунджа".

Към момента, според институциите, вода от Жребчево се изпуска само за поддържане на екологичното равновение по река Тунджа.

Нивото на Жребчево е било по-ниско само през 1994 г., когато пада до най-ниската си част - т.нар. мъртъв обем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!