Все още не работи електронният регистър на асансьорите, за който държавата е платила над 640 хиляди лева още преди три години. За казуса ви разказахме в bTV Новините през октомври. Тогава от Агенцията за технически надзор обещаха платформата да започне до функционира… до дни.

Идеята на регистъра е да съдържа информация кога, как и кой проверява асансьорите, за да намалеят инцидентите.

За регистър и онлайн приложение към него досега са дадени над 640 хиляди лева европейски средства. Провеждат се две обществени поръчки преди три години. От бранша и днес твърдят, че регистърът никога не е функционирал.

От агенцията за технически надзор сега обясняват, че са си поставили нови срокове – регистърът да заработи в началото на февруари. За целта сключили и нов договор за още 20 хиляди лева на година, за поддръжка на онлайн платформата.

Снимка: bTV

„Нека да оставим една вратичка, която не е свързана с нашето изпълнение, свързана е със софтуера, което е изпълнение на фирмата. Не знам там, ако се случи някакъв проблем, само това може да ни спре”, категоричен е председателят на ДАМТН Петър Горновски.

В очакване на регистър инцидентите се увеличили три пъти през изминалата година, твърди фондация „Асансьорна безопасност”. Техническият надзор назначи вътрешна проверка по случая с неработещия регистър. Резултатът – няма виновни и наказани.