Армия от безработни се заражда след въведеното извънредно положение у нас. Българите, загубили препитание заради епидемията от коронавирус вече са над 67 хил. души. Общият брой на безработните е над 265 хил.

Само вчера са се регистрирали около 5 700 нови безработни. Рекордът е 7100 души, подали документи, че са останали без работа в един ден.

32 хил. души са подали молби за обезщетение в бюрата по труда. Те са от секторите ресторантьорство, търговия и преработваща промишленост. 

За същия период, почти 10 хил. души са намерили работа през бюрата по труда – основно в хранителни вериги, онлайн търговията, доставки, социална и охранителна дейност, рециклиране.

Относно мярката „60/40“ – досега са подадени 873 молби за 12 455 работещи служители.

В едно от столичните поделения на Агенция по заетостта, опашката от желаещи да се регистрират на трудовата борса се изви още от ранни зори. Час преди официалния старт на работния ден, десетки вече чакаха.

В понеделник на същото място имаше скандал, след като служителите в Бюрото по труда не смогваха да обработят документите на всички. Намеси се полиция, а една от служителките обяви, че ще напусне, защото не издържа на напрежението.

Хората се оплакват, че няма организация и не са сигурни дали ще успеят да се регистрират за един ден.