Документи от личния архив на Симеон Сакскобургготски в годините му на изгнание и контактите му с българската емиграция са представени в изложба на Държавна агенция "Архиви" и фондът за опазване на историческото наследство "Цар Борис и  Царица Йоанна".

На 3 октомври 1918 г. цар Фердинанд адбикира и предава управлението на България на своя син цар Борис Трети.
Манифестите на двамата владетели доскоро са част от личния архив на царското семейство. Преди няколко години Симеон Сакскобургготски ги дарява на Държавния архив, заедно с целия си личен архив от годините на изгнание до завръщането му в родината.

„Това, което показваме, е една панорама на целия български емигрантски живот след Втората световна война. Цар Симеон е най-крупният дарител на архиви в периода на прехода. Първо през 2006г. дари Стандфорската колекция – това е архивът на цар Фердинанд, който е достъпен и отворен за ползване. И двата масива вече са обработени”, посочи директорът на ДА „Архиви” доц. Михаил Груев.

Сред документите е и снимка на цар Борис Трети с точния час, когато научава за раждането на сина си.

В изложбата са представени писма и срещи със световни личности и държавници след Втората световна война. Сред тях е и снимка от срещата му с папа Йоан Павел Втори, когато Симеон Сакскобургготски предава Торинската плащеница, която се пази от семейството.

„Важно е тези документи да са в България. Второ, да са на разположение на изследователи и на който пожелае. Скоро ще Ви връча документите и целия архив и от времето ми като министър-председател.Това принадлежи на България и на нашата история”, заяви Сакскобургготски.