Жилищните площи, особено в големите градове, са все по-малко и все по-скъпи, затова не са рядкост и опитите за тяхното увеличение – понякога извършвани по твърде странен начин.

Репортерът ни Емил Митев се разходи из София с инженер-конструктора Георги Кордов. В обектива на камерата ни попаднаха три впечатляващи обекта.

Първият е направо фамилно имение, което обаче е залепено до блок 40 в ж.к. „Овча купел” - собственикът е изградил няколко стаи върху гаражи под балкона си.

„Изключително интересно. Поне аз такова нещо досега не съм виждал – вградена нова конструкция в ниша на съществуващ едропанелен блок”, коментира инж. Кордов и веднага добавя: „Разбира се, че е нарушение. Лично за мен такава конструкция в ниша на блок е недопустима.”

При това освен за първия етаж, разширение има за строеж чак до четвъртия…

Снимка: bTV

Екипът ни се опита да открие собственика, но без успех. Съседите му разказват, че никой не е търсил разрешение от тях, а въпросният човек си бил уредил нещата „по втория начин”.

Втората архитектурна странност, която попадна в обектива ни, е ансамбълът от блокове 67 и 68 в ж.к. „Дружба”, свързани помежду си като буквата Н.

Сградата се оказва уникат. Всъщност няма топла връзка между двата блока.

Снимка: bTV

„От десния блок имаме конзола, която е до средата, и от левия блок също имаме конзола, която излиза към другата. Двете са разделени с фуга”, обяснява инж. Кордов.

Третата „архитектурна екзотика” откриваме точно срещу Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Наричат я наричат „Къщата на Карлсон”.

Става дума за странна пристройка на покрива на една от старите сгради в София.

„Това е част от стара София, която има свой облик, има своя атмосфера и наистина това е недопустимо от естетическа гледна точка”, обяснява инж. Кордов.

Снимка: bTV

Екстравагантната външност е по-малкият проблем на тази сграда. По-сериозният е,че всеки ремонт или надграждане трябва да получи експертно одобрение, за да не се излагат на риск хората, които живеят в нея.

Вижте още за тези проблеми в днешната рубрика „Чети етикета”:

Подобни странни архитектурни решения има, разбира се и в други части на света.

Вижте още някои от тях във видеото: