Двамата полицаи, задържани за връзки с наркодилъри в столицата вчера вечерта, са действали поне от шест месеца и освен че са покровителствали наркодилъри, самите са се занимавали с наркоразпространение, научи bTV.

Служителите на реда бяха арестувани при спецоперация на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

От Специализираната прокуратура потвърдиха, е двамата са продавали дрога на дилъри и им повдигнаха обвинения за разпространение на наркотици и получаване на подкупи.

Снимка: МВР

Двамата арестувани – Александър Цонев и Осман, са оперативни служители и работели по противодействие на наркоразпространението в Седмо РПУ.

Служители на „Вътрешна сигурност“ обаче започнали да ги следят от юли 2017 г. по данни, че самите те разпространяват наркотични вещества.

Събраните до момента доказателства сочат, че са продавали амфетамини, марихуана и други наркотични вещества на наркодилъри, които от своя страна ги разпространявали на дребно в обслужвания от полицаите район – Студентски град и „Младост“.

Снимка: Главна прокуратура

Едновременно с това служителите събирали от всеки дилър по 2000 лева „такса спокойствие“ месечно. Онези, които отказвали да плащат таксата, били заплашвани, че ще бъдат задържани, че срещу тях ще бъдат образувани преписки и досъдебни производства.

Цонев е ММА боец с редица постижения, а Осман е с дълъг стаж в системата на МВР.

При акцията снощи двамата са задържани, след като получили подкуп от 2000 лева белязани пари.

При извършените претърсвания в специален тайник в дома на единия са намерени и иззети разноцветни таблетки, разпределени в найлонови пликчета. Според полевия тест става дума за амфетамини.

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата задържани полицаи се стараели да действат при пълна конспиративност. Комуникирали с „подопечните“ дилъри единствено чрез интернет приложения и „прави“ телефони, използвани само за връзка между тях.

Двамата са задържани за 72 часа. Утре в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Според статистиката през 2016 г. са подадени 329 сигнала за корумпирани полицаи, 42 от тях са се оказали основателни. През 2015 г. са подадени 261, а 53 са били основателни.