Източват здравната каса с фалшива диагноза - шизофрения. Схемата е разбита в Пловдив. Щетите са за над половин милион лева. Задържанa е психиатърка, която чрез лични лекари от района, е поставяла фалшива диагноза "Параноидна шизофрения".

Медикът фалшифицирала прегледи на пациенти и незаконно получавала скъпи ампули с лекарства за шизофрения, които след това пласирала на половин цена на черния пазар. Една ампула от медикамента струва между 700 и 900 лв.

В схемата са намесени 52-ма пациенти, които никога не са били преглеждани и диагностицирани с шизофрения. Специални мулета отивали до аптеките, за да получат безплатно осигурените от НЗОК лекарства. За услугата получавали по 30 лв. от психиатъра.

Един от пациентие е от Кричим и наскоро научил, че докато е в чужбина, психиатърката го е прегледала в кабинета си в Пловдив и че е получил безплатно от касата ампула за 700 лв.

Потърпевшите пациенти са от 5 различни общини в Пловдивска и Пазарджишка области.

В кабинета на психиатъра е открит фалшив печат на РЗОК. Тепърва ще се разследва дали в престъпната схема са намесени лични лекари и служители на Касата.

Прокуратурата ще иска постоянно задържане под стража на психиатърката.