И днес продължиха акциите срещу контролиран вот с арести и превенция.

В села около Сандански се стигна и до задържане с автомати. Акцията започна от село Микрево, където бяха задържани петима души. Още шестима бяха задържани в други три села в района на Сандански и Струмяни.

Окончателният брой на арестуваните е 11, все още няма повдигнати обвинения. Десетки трябваше да подпишат предупредителни протоколи, че търговията с гласове води до наказателна отговорност.

В търновското село Водолей полицията претърсва къщата на кмета Антоанета Тодорова. Близо 10 часа продължава окупацията на къщата, а причината е, че семейството отсъства целия ден.

По информация на bTV има данни, че съпругът на кмета на селото, че е търгувал с гласове на предишните избори на 4 април и имал намерение за изборите на 11 юли да го направи за друга партия. Бяха разпитвани и свидетели пред съдия.

Освен в с. Водолей във Великотърновска област акции днес имаше и в Килифарево и Свищов. На територията на цялата област до момента са образувани четири досъдебни производства.

В Килифарево в дома на роднина на кандидат-депутат са открити са открити списъци с имена на хора, ЕГН-та и номера на лични карти. Досъдебно производство е започнато и в Свищов и е свързано със зам.-кмет на общината, за когото има данни, че е търгувал с гласове на предишните избори.

В Бургаско тази сутрин беше в дома му беше арестуван кметът на с. Бата Георги Георгиев, издигнат от ГЕРБ, който управлява селото пет мандата. От прокуратурата съобщиха, че са извършени обиски в дома му и в кметството, не са открити списъци, но е открита сума пари.

Тази сутрин е арестуван и общински съветник от Поморие също за участие за търговия с вот Пламен Огнянов, влязъл с листата на ДПС. Той е изключен от движението заради солидния брой преференции, които е получил на предните избори.

И по двата случая са образувани досъдебни производства. От полицията и прокуратурата отчетоха, че към момента вече има 26 задържани в Бургаско за търговия с вот.