Кметът на поморийското село Бата беше арестуван при полицейска акция, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Рано тази сутрин при друга акция е арестуван и общински съветник от Поморие. Заедно с тях арестуваните за изборна търговия в Бургаско вече са 26. А образуваните досъдебни производства са повече от ⅓ от всички в страната. 

Снимка: Лора Стаматис

Кметът на Бата е задържан за търговия с вот. Георги Георгиев управлява селото в рамките на пети мандата. Издигнат е от ГЕРБ.

Георгиев е задържан сутринта в дома си в селото по подозрение за купуване на гласове. По обед беше отведен с белезници в кметството.   

Претърсванията и разпитите в селото продължиха с часове.

По-рано беше съобщено за задържан общински съветник. Името му е Пламен Огнянов, влязъл с листата на ДПС. Той е изключен от движението заради солидния брой преференции, които е получил на предните избори.

На съвместен брифинг полицията и прокуратурата разкриха нови схеми за купуване на гласове. Сред тях – опрощаване на заеми, обещания за разплащане след края на вота и предлагане на хранителни продукти.   

"Брашно, колбаси, макарони и т.н.Има обещания, също така и предоставяне, на ваучери за дребна техника, електродомакинска… включително сме се натъквали на договори за трудови правоотношения, в които размерът на заплатата на лицата е 5-цифрена сума", каза ст. комисар Калоян Калоянов - директор, ОД на МВР-Бургас.

"Образуваните в национален мащаб досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите са 45. От които, забележете, 16, т.е. повече от ⅓, са на територията на областната дирекция на МВР-Бургас, респективно Окръжна прокуратура Бургас", каза Георги Чинев - окръжен прокурор.

От полицията и прокуратурата обявиха че продължават съвместната си работа в Бургаско до края на изборния ден. 

В отговор от централата на ГЕРБ в Бургас изпратиха становище, че в опит да намери доказателства за купуване на гласове, полицията тормози невинни граждани.

"Призоваваме активните граждани в областта да преустановят всички инициативи, докато не приключат изборите на 11 юли, защото е на лице  риск от задържане под стража и разпити в полицията", казват в позицията си ГЕРБ.

И дават пример с възрастен домоуправител, разпитван за това, че събирал подписи за ново улично осветление в района.